ср. авг. 5th, 2020

12 храни, които причиняват подуване на корема

Идва лято, почивки, море, къси потници и бански.. Чудели ли сте се как всеки ден ставайки от леглото, коремът изглежда страхотно, а към обяд вече все едно не е същото нещо, което сте видели в огледалото ?

Така е, защото коремът ви се подува от най-различни храни. Ако сте на почивка и искате да изглеждате добре, може би е редно да ги избягвате. Затова сме се погрижили да ви изброим най-често на кои храни реагира корема и така по възможност да ги сведете до минимум.

Вашата салата не е толкова невинна, колкото изглежда.

Понякога подуването на стомаха може лесно да се проследи до онзи бръч, който сте имали с вашите най-добри приятелки. Но друг път това е пълна мистерия.

Отровата за един човек е лекарство на друг човек. Това, което понася червата на един човек, може да варира за следващия.

Всъщност подуване на корема може да се случи, дори ако сте изцяло на салати и здравословните закуски. Затова е важно да знаете, че не трябва да избягвате супер здравословни храни, само защото те правят подути.

Любопитно ли е какви са ви виновниците? Това са някои от най-разпространените храни, които причиняват подуване на корема.

1. Туршии

Вероятно сте чували, че туршиите са страхотен пробиотик и това със сигурност е вярно. Но тази храна може също да доведе до подуване на корема ви. Те често са ферментирала храна и понякога бактериите, намиращи се в тези храни, могат да притесняват стомаха на определени хора. Поради високите си нива на натрий, те също могат да причинят задържане на вода, особено сред хора, които са особено чувствителни към натрий. И всичко това е, защото  излишната вода означава подуване.


2. Готово месо

Не е тайна, че солта е главен виновник. Месото, което се доставя, често се втвърдява или се използват соли, за да се запазят, и те често вкарват сол в тях, за да добавят аромат и нежност. За вариант с ниско съдържание на натрии в супермаркета  винаги можете да потърсите сорт с ниско съдържание на сол или прясно изпечена версия.


3. Консервирани храни

Консервираните храни в консерви като супа, доматен сос и мариновани зеленчуци често изискват прекомерно количество сол за консервиране и за подобряване на вкуса.

В допълнение, супата може да ви накара да се издуете допълнително, тъй като съдържа много течност, което ви дава това прекалено пълно, раздуто чувство. Чудесен начин да избегнете това е просто да си купите сортове с ниско съдържание на натрий и да изплакнете всички консервирани зеленчуци или боб под течаща вода преди консумация.


4. Дъвка без захар

Основната причина, поради която нещо толкова малко може да предизвика силно подуване на корема? Две думи: захарни алкохоли.

Захарните алкохоли, които са форма на въглехидрати, които не се усвояват много добре, са честа причина за разстроен стомах. Захарният алкохол среща бактерии в чревния тракт, които го ферментират, отделяйки газове – което може да доведе до подуване на корема, спазми, болка и / или диария.

Някои от най-често срещаните имена на захарни алкохоли са ксилитол, манитол, сорбитол, малтитол и еритритол,  така че внимавайте за тях в списъците на съставките. 


5. Газирана вода

Повечето хора са наясно, че сладките соди предизвикват подуване на корема. Мехурчетата, които идват от газираната напитка също могат  да се окажат фактор. Дори и без подсладител, този газиран газ може да надуе корема ви като балон.

За да видите дали това е виновникът опитайте да ядете едно и също хранене или закуска с вода, след това с газирано и сравнете как се чувствате.


6. Чесън

Чесънът е пример за храна FODMAPs, група храни, които се абсорбират лошо от GI тракта в кръвта или изобщо не се абсорбират. Поради лошата си абсорбция те влачат вода в червата и се ферментират от бактерии, които натрупват газ вътре в червата.

Това обаче не означава, че трябва да хвърляте чесъна. Някои хора са по-чувствителни към FODMAP, отколкото други, особено хората с IBS. Затова следващия път, когато си задушите с нещо подправено с чесън, следете как се чувствате.7. Пуканки

Пуканките могат да причинят подуване на корема просто заради обема си. Една порция е три до четири чаши, размерът на три до четири тенис топки. Тази голяма порция съдържа  същото количество въглехидрати колкото една филия хляб, но заема много повече място в стомаха ви, което може да накара коремчето ви да изглежда и да се чувства по-пълно.


8. Големи салати

Ефектът тук е двоен. Като пуканките,  голяма салата ще заеме повече място в стомаха ви и следователно ще го разширите повече, отколкото компактна храна – дори ако вашата салата има по-малко калории.

Другият проблем е, че някои зеленчуци съдържат тези проклети FODMAP, включително зеле, гъби и лук. Ако имате IBS, яденето на голяма салата може да бъде двойно ухапване за подуване на корема, така че стъпвайте внимателно.


9. Кафе

Очевидно, ако имате непоносимост към лактоза, знаете, че добавянето на сметана или мляко към кафето ще подуе смоха ви. Но черното кафе може да предизвика собствени проблеми с издуването.

Тъй като е кисело, ако имате чувствителен стомах, кафето може да бъде дразнител и да причини незабавно подуване. Ако добавите захар или изкуствен подсладител, ефектът може да бъде още по-лош.


10. Фасул

Знаеш, че в началното училище се казва: боб, боб, вълшебният плод? Здравей, газ и подуване! Бобът е фантастичен източник на протеини, така че може да си струва първоначалния дискомфорт.

Пробвайте постепенно да увеличавате размера на порцията си и трикратно изплакнете консервираните зърна преди готвене.


11. Мляко

Млякото, колкото и да е полезно за костите, може да бъде по-трудно за корема ви, отколкото братовчедите му с по-високо съдържание на мазнини като сметана, масло и топено масло. Млечните продукти са вкусни. Но много хора имат непоносимост към суроватката, лактозата и казеина. И ако сте алергични към млечни продукти, може да почувствате подуване на корема като признак на възпаление в храносмилателния тракт.

Ако млечните продукти не са за вас, бадемовото и кокосовото мляко са чудесни алтернативи.


12. Бира

Ако някой не понася протеините, лектините или пестицидите в пшеницата или в зърнените култури, използвани в бирата, тогава тялото ще реагира зле на чуждото вещество и ще предизвика възпаление в организма и имунната система.

Не е нужно обаче да се отричате изцяло от алкохола. Текилата е чист алкохол и може да бъде доброкачествена за подуване на корема в съчетание с много лед и пресен сок от лайм.