вт. апр. 7th, 2020

Най-важните части под капака на вашата кола

Към автомобила има много външни части, които са важни за поддръжка, като гумите или чистачките на предното стъкло. Повечето собственици на автомобили знаят как да наблюдават тези части и нямат проблем с това, тъй като тези компоненти са много прости и ясни.

Но когато става въпрос за работните части под капака, много шофьори са в неведение за това какви са тези части и какво правят. Въпреки че може да са по-сложни, автомобилните части под капака са също толкова важни – ако не и повече – от външните части.

Ето няколко важни компонента за автомобили, които могат да бъдат намерени под капака, и малко информация за това, което правят.


Акумулаторът

Автомобилният акумулатор трябва да звучи познато на повечето собственици на автомобили, защото трябва да се сменя на няколко години. Батерията работи чрез преобразуване на химичните реакции в електрическата енергия или напрежението, от което стартерът трябва да функционира. Докато колата работи, поддържа електрическия ток стабилен, така че двигателят да не се изключва.

 

Ако акумулаторът няма достатъчно количество мощност, колата няма да стартира. Той трябва да се сменя на всеки три до пет години, въпреки че животът им  може да бъде съкратен, ако не се грижите за него.


Алтернаторът

За да работи двигателят на автомобила правилно, алтернаторът също трябва да работи безпогрешно. Алтернаторът е отговорен за насочването на енергията, от която се нуждае двигателят. Ако алтернаторът на автомобила не работи правилно, двигателят може да не се включи. Счупен алтернатор може да причини проблеми и с други части на автомобила.

 

Подвижните части под капака на автомобила произвеждат механична енергия. Механичната енергия не може да захрани двигателя, така че алтернаторът го превръща в енергия, която двигателят може да използва. Електричеството, което алтернаторът създава, се използва и за зареждане на акумулатора на автомобила. Ето защо умиращите автомобилни акумулатори могат да продължат да работят, след като автомобил е стартиран от друг акумулатор. Хубаво е шофьорите да следят алтернаторите си, за да запазят цялостното здраве на автомобила, най-вече защото замяната на алтернатора може да струва хиляди лева.


Въздушният филтър на двигателя

Подобно на акумулатора, много собственици на автомобили може да са запознати с въздушния филтър на двигателя, тъй като той трябва периодично да се сменя. Но това не означава, че много шофьори сменят или дори знаят как да сменят своите въздушни филтри.

Въздушният филтър на двигателя прави точно това, както ви звучи: филтрира въздуха, който преминава през двигателя, за да улови всяка мръсотия или отломки. Когато филтърът се замърси, той вече не може да филтрира въздуха. Това означава, че двигателят става податлив на отломки и ще трябва да работи по-усилено, за да функционира правилно. Когато собственик на автомобил държи мръсен филтър за двигателя в превозното средство, това се отразява на пробега на автомобила. Въздушните филтри на двигателя, които са стари и износени, могат дори да се счупят и да се всмукат в двигателя на колата, като това ще повреди значително двигателя. Препоръчваме на всички собственици на автомобили редовно да сменят въздушния филтър за двигателя, за да получат оптимален пробег и да подобрят дълголетието на автомобила.


Радиаторът

Въпреки че името му може да звучи плашещо, работещият радиатор е от съществено значение за поддържането на автомобила в движение. Автомобилите се нуждаят от топлина, за да предизвикат химическите реакции, които им позволяват да се движат. Двигателите са склонни да прегряват бързо сами, а радиаторите не им позволяват да го правят.

Радиаторите са най-важната част от охладителната система, която имат всички автомобили. Радиаторът обикновено се намира в близост до двигателя и има термостат, който се използва, за да се уверите, че температурата под капака е точно подходящата. Без радиатора много от металните части под капака в крайна сметка биха се стопили.