вт. апр. 7th, 2020

Видове медитации и ползи от тях

Медитацията е толкова актуална в днешния натоварен свят, колкото и преди. Това може да ни накара да открием усещане за спокойствие и вътрешна хармония и може да ни помогне да се справим с натиска на ежедневието. Медитацията пресича различните религии и култури. Тя е по-малко за вярата, и повече за това да станем по-съзнателни, фокусирани и спокойни; по-наясно с нашите мисли, реч и действия; и по-запознат с това как изборът ни влияе на другите.


Днешният натоварен график поражда натрупването на стрес. Медитацията е много обоснован и ефективен начин за освобождаване от стреса, като същевременно насърчава самосъзнанието. Точно както има много различни причини, поради които хората медитират, има и много различни видове медитация. Знаейки нещо за тях може да ни помогне да изберем кои са най-подходящите за нас.


Шест различни техники за медитация

  1. Духовна медитация

Медитацията е съществена част от източните духовни традиции като будизъм, даоизъм и индуизъм, но знаете ли, че тя се практикува и в много юдео-християнски традиции и други духовни пътища? В зависимост от традицията, духовната медитация може също да включва елементи на мълчалива, говорена или скандирана молитва. Когато се практикува в религиозен контекст, медитацията поддържа по-дълбока връзка с Божественото. В нетеистичните традиции като будизма и даоизма медитацията е по-фокусирана върху самосъзнанието и самоактуализацията. В този смисъл нетеистичната духовна медитация подпомага практикуващите да станат най-добрите човешки същества, които могат да бъдат. Независимо дали светски или не светски, прозренията, които се извеждат на светло чрез духовна медитация, могат да ни помогнат да развием качества на доброжелателност и връзка.

Подходящи места за вашата духовна медитация може да са у дома, на предпочитаното от вас място или сред природата. Тя е подходяща както за хора, търсещи духовно израстване, така и за тези, които ценят отделянето на време за саморефлексия. Истинската духовна медитация винаги включва елементи на любезност и състрадание и ако търсим да бъдем в полза на другите, прозренията, които можем да спечелим от нашата практика, са безценни.


  1. Медитация на вниманието

Тази медитационна техника, която стана изключително популярна на Запад, се основава на учението на Буда. Медитацията на вниманието може да бъде от полза, за да ни помогне да разберем как работи умът ни. Това себепознание служи като основа за преодоляване на недоволството, нетърпението, нетърпимостта и много от другите навици, които ни пречат да живеем по-пълно, по-щастлив живот.

Има няколко стъпки, които трябва да следвате, ако искате да станете квалифицирани в тази техника. Те включват:

  • Признаване на вашата реалност, като започнете от това да имате предвид тялото и мислите си;
  • Наблюдение на ума ви и разпознаване на всяка възникнала мисъл, без да я съдим или манипулираме;
  • Връщане към обекта на медитация, като дишането; и да се ​​научим да почиваш и да оценяваш настоящия момент.

В идеалния случай цялостна техника на медитация, внимателността съчетава концентрацията и осъзнаването. Всичко, което се изисква, е дисциплинирана поза за медитация, прав гръб и готовност да бъдете честни със себе си. Най-известният фокус на медитация на вниманието е дишането; безпристрастното наблюдение на физическите усещания е друга често срещана техника. Всеки път, когато откриете, че мислите ви се скитат, просто ги забележете без преценка и объенте вниманието си на дишането си. Доказано е, че практиката на внимателност намалява депресията, стреса и безпокойството. В допълнение,насърчава устойчивостта, своевременно качество, което ви помага да се справите с трудни ситуации, без да губите спокойствието си.


  1. Медитация за движение

Много форми на медитация ви насърчават да останете в едно положение, но движението медитация се фокусира върху тялото в движение. Медитацията при ходене е една от формите на съзнателно движение; тази техника може да бъде свързана и с йога или тай чи и други бойни изкуства. Да се ​​ангажираш с някаква форма на физическа дисциплина е много полезно. След като сте способни да присъствате в тялото си по време на медитация за движение, можете да разширите съзнанието си, за да включите почти всичко, което ви кара да се движите: градинарство, разходка на кучето, миене, игра на голф и др. Във всеки случай, движението на тялото ви е обект на медитация.

Тази техника може да се комбинира с внимателна медитация за седене. Това може да бъде добър избор за хора, които имат проблеми да седят неподвижно за дълги периоди, както и за тези, на които естествено им е по-лесно да се концентрират, докато се движат.


  1. Фокусирана медитация

В тази техника се концентрираме изключително върху всичко, което правим: то е точно обратното на многозадачността. Свидетели сме и се възхищаваме на изключителната сила на концентрация на спортисти, музиканти, шахматисти и други подобни и забравяме, че за да успеем в живота, ние също трябва да сме в състояние да се съсредоточим върху задачата.  Вярваме, че много неща са необходими, за да свършим всичко в нашите списъци със задачи, но така или иначе наистина правим само едно нещо. Това прескачане между много мисли и дейности води до разпръснат ум и много недоволство.

Един традиционен вид фокусирана медитация включва пиене на чаша чай. Тук тренирате да спирате всички други форми на дейност – без проверка на мобилния си телефон, без скокове, за да пуснете котката, без добавяне към списъка за пазаруване – фокусирате вниманието си самп върху пиенето на чашата си с чай. Може да забележите усещането за топлина, аромат, на чашата в ръцете ви. Винаги, когато умът се лута, пийте чай.

Какъвто и да е обектът на вашата медитация, трябва да насочите цялото си внимание към нея. Когато ядете, сте наясно с усещанията, свързани с храненето; когато тренирате, сте наясно с усещанията, свързани с упражненията. Ако забележите, че умът ви се лута, просто потвърждавате това и връщате фокуса си към това, което правите. С практиката, способността ви да се концентрирате ще се подобри и можете да преоткриете радостта от присъствието си.


  1. Медитация за визуализация

При тази техника на медитация, изображението, което създава определено усещане или качество, се представя на ум. По прост начин можем да си затворим очите и да си представим красиво планинско езеро, открито небе, познат пейзаж или всяка друга визуализация, която ни говори. В едно добре познато упражнение за съзнание ние си представяме мислите и емоциите си като оставени на поток, койт се носи надолу по течението. Казва се, че това дава на медитиращите разстояние от нежеланата умствена дейност и носи усещане за мир.

На по-официално ниво визуализационните медитации, принадлежащи към тибетската традиция, обикновено са специфични религиозни практики. По време на тези практики визуализирането на мандала или медитационно божество дава основа на практикуващите да култивират вродени качества като състрадание и мъдрост.

Някои хора смятат, че медитацията за визуализация е вид бягство от света, тъй като ние си представяме нещо, което всъщност не е там. Но ако спрем да мислим за това, ние осъзнаваме, че голяма част от това, което се случва в съзнанието ни през целия ден, включва съживяване на спомени от миналото или съсредоточаване върху надежди и страхове за бъдещето – и те всъщност не са там! Визуализацията е техника, която използва този мощно творчески аспект на ума за положителна лична трансформация.


  1. Възпяване на медитация

Много духовни пътеки, от западните религии до будистките и индуистките традиции, препоръчват възпяване и мантра медитация. Докато скандира, умът трябва да е фокусиран върху звука на думите и мелодията. Западните традиции също насърчават съзерцанието на смисъла. В мантра медитация и други източни традиции, повтарящ се звук, дума или фраза се използва, за да изчистим ума и да позволим на нашите духовни сили да се разкрият. Мантрите понякога са придружени от мелодия, но не винаги. „Ом“ е един често срещан звук, използван в мантра медитация.

Тези, които се наслаждават на възпяване на медитацията, често откриват, че тяхната практика култивира спокойно, но настойчиво състояние на духа. Като духовна практика тя насърчава по-дълбоко осъзнаване и по-силна връзка с положителни човешки качества като състрадание и увереност.


Има научни доказателства, свързващи медитацията с подобрения сън, намалената тревожност, по-ниското кръвно налягане, намалената болка и безброй други ползи за здравето. Добавете към тях повишената самоосъзнатост, толерантност, устойчивост и разбиране. Каквато и форма на медитация да изберете, ще откриете, че обвързването с редовна медитационна практика води до изобилие от цялостни ползи.